Skrevet av Emne: Gilgamesj - en forløper til Bibelen?  (Lest 2808 ganger)

0 medlemmer og 1 gjest leser dette emnet.

GG

 • Gjest
Gilgamesj - en forløper til Bibelen?
« på: søndag, 25. oktober 2009, kl. 10:02 »
Har du satt deg inn i det gamle eposet Gilgamesj?

Jeg anbefaler deg å leser mer om dette og se de sammenlignbare historiene som du kjenner godt til fra Bibelen. Og dette er eldre saker enn Bibelen, for å si det slik.

http://no.wikipedia.org/wiki/Gilgamesj

Her et lite utdrag om en stor flom:

Utnapisjti og den store syndfloden
I Gilgamesj får man opplysninger om en tidligere hendelse som skjedde lenge før historien om Gilgamesj. Den historien er kjent som historien om den store syndfloden, der man hører om Utnapisjti (han som redder liv). Han overlever den store syndfloden gjennom å bli advart av guden Ea som ba ham om å bygge en båt til seg, sin familie og sine venner. Etter syndfloden blir han alle menneskers stamfar og senere guddommeliggjort. Historien om Utnapisjti finner man igjen i mange andre litterære verk. Den mest kjente er historien fra Bibelen om Noahs ark, der historien om Noah ligner betydelig på historien om Utnapisjti.

Mange geologer tror at bakgrunnen til alle historiene om syndfloden skyldes en dramatisk oversvømmelse av Svartehavet rundt ca. 5600 f.Kr. De to som har forsket mest på dette, var de amerikanske geologene William Ryan og Walter Pitman. I deres bok Noah's Flood presenterer de en teori om at Svartehavet og Det kaspiske hav (som da var ferskvann) ble oversvømt av saltvann da en gigantbølge kom over Bosporos (som da var en fjellpassasje) og dannet sprekken mellom Europa og Asia. I 2002 ble det gjennomført en ekspedisjon under ledelse av Robert Ballard, som rester etter bosetningsområder og et skip som kan bevise at Ryan-Pitman teorien kan være korrekt. Etter oversvømmelsen kan deler av befolkningen ha emigrert ned til Mesopotamiaområdet og fortalt deres historie videre der. På denne måten tror man syndeflodmyten har oppstått.

Kilde: Wikipedia, norsk utgave

Utlogget Atreju

 • I.C.
 • Innmeldt
 • *
 • Innlegg: 1 989
Sv: Gilgamesj - en forløper til Bibelen?
« Svar #1 på: søndag, 25. oktober 2009, kl. 21:02 »
Beretningen om vannflommen i 1. Mosebok er ikke en kopi, verken av Gilgamesj eller andre kilder. Men religionshistorikere og tekstforskere flest regner med at Gilgamesj er eldst, og derfor har inspirert både den/de som skrev 1. Mosebok og andre lignende beretninger.

Nå må vi også huske på at de fleste forskere regner med at 1. Mosebok (i den formen vi kjenner den) ble satt sammen av jødiske prester og lærde etter eksilet i Babylon, men den er sannsynligvis basert på flere eldre kilder som vi ikke har i dag. Av den grunn er det også forståelig at jødene har latt seg inspirere av det de hørte og leste de årene de var i Babylon.

Som det blir nevnt et eksempel på foran, er det sannsynlig at en eller flere faktiske oversvømmelser i området har foranlediget beretningen, eller beretningene. De fleste nevner da ovesvømmelser av elvene Eufrat og Tigris, som begge renner forbi Babylon.

Ellers er det jo interessant å merke seg at 1. Mosebok selv sier at Abraham utvandret fra Kaldea, så det legges ikke skjul på tidlige røtter i Mesopotamia.

Utlogget Admin

 • IC
 • Innmeldt
 • *
 • Innlegg: 2 474
Sv: Gilgamesj - en forløper til Bibelen?
« Svar #2 på: mandag, 14. januar 2013, kl. 21:49 »
Sitat
Beretningen om vannflommen i 1. Mosebok er ikke en kopi, verken av Gilgamesj eller andre kilder

Dette ble vel drøftet i en annen tråd, og nå blåser jeg liv i en tråd som er en av de eldste på forumet.

Men Atreju. Du skriver at det ikke er en kopi, og det er nok korrekt. Men kan det være at Gilgamesh er "orginalen" altså en av de eldste mytene vi kjenner til, og at Bibelens beretninger en slags "spinn off" på dette?

Og i tilfelle, om det er slik: Kan man da se på deler av Bibelens historier (iallefall dem som minner svært om Gilgamesh) og som en myte, basert på eldre myter?

Hva tror du, og andre på forumet om dette?
"With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things - That takes religion."

Utlogget Atreju

 • I.C.
 • Innmeldt
 • *
 • Innlegg: 1 989
Sv: Gilgamesj - en forløper til Bibelen?
« Svar #3 på: mandag, 14. januar 2013, kl. 22:41 »
Det er mulig Gilgamesj er originalen, eller i hvert fall den eldste storflom-beretningen vi kjenner til i dag. Men det kan også tenkes at både Gilgamesj og 1. Mosebok begge er basert på eldre kilder.

Når du spør om Bibelens historier er basert på myter, er det farlig å svare på det, siden begrepet myte i dagligtale oppfattes som noe som ikke er sant, noe oppdiktet, et eventyr. Men slik brukes ikke begrepet i religionsvitenskapen. Myter er der overleveringer som er formet og endret over tid, men som kan ha elementer av historiske fakta i seg. Det er altså ikke snakk om enten fakta eller diktning, men om uklarhet med hensyn til hvor mye som fakta, hva som egentlig skjedde. Et klassisk eksempel er helteberetningene som har oppstått etter krigen mot Troja, der Homer har lagt til en del for egen regning. Et annet eksempel er beretningene om norske konger som Olav Trygvasson og Olav den Hellige - mye vi oppfatter som fakta i dag er nok diktning og skyt. Altså: Disse kongene har selvfølgelig levd, men de har gitt grunnlag for mytedannelse.

Utlogget TrK

 • I.C.
 • Innmeldt
 • *
 • Innlegg: 1 903
Sv: Gilgamesj - en forløper til Bibelen?
« Svar #4 på: fredag, 20. juni 2014, kl. 22:29 »
Jeg leste nylig noen tanker på nettet om en retning blant forskere som ser på Genesis 1 og 2 ikke som forsøk på en "vitenskapelig" beskrivelse av skapelsen, men mere som et "debattinnlegg" mot andre skapelsesteorier. I Genesis er meget rensket for mytologi sammenlignet med andre tilsvarende beretninger, MEN går man lenger inn i eldre beretninger er de påtagelig mere like enn ulike.

Det jeg ikke var helt klar over var at sprogforskere innen semittiske sprog er fascinerende lite interessert i eldre egyptiske sprog og skrifter, er ikke det snodig? Området er omtrent det samme geografisk og kildene går lenger tilbake. Under linker jeg til en av artiklene som har satt i gang denne "bølgen" blant forskere; er Genesis et "motskrift" av jahvistisk karakter mot eldre egyptiske beretninger - som også er omtrentlig 1000 år eldre enn Gilgamesh? Noter dere også hvordan den egyptiske beretningen forklarer lyset dag én selvom solen ble skapt dag fire (i Genesis).

Det var flere religioner som kjempet om innbyggernes gunst lokalt, og da er det viktig å gjøre dem tydeligere, men at historier resirkuleres er jo et kjent fenomen. Egyptisk innflytelse på dem som efterhvert ble israelitter kan synes å være undervurdert og -studert.

Noen tanker om disse ting? Genesis som en "polemic" og ikke som et forsøk på faktisk beskrivelse? Selvsagt også spennende at vi her er snart 3000 år f.v.t.

http://www.kevinstilley.com/wp-content/uploads/2011/01/Creation-Myths.pdf
"The best cure for Christianity is reading the Bible."
Mark Twain.

Utlogget Atreju

 • I.C.
 • Innmeldt
 • *
 • Innlegg: 1 989
Sv: Gilgamesj - en forløper til Bibelen?
« Svar #5 på: lørdag, 05. juli 2014, kl. 19:44 »
Interessante tanker. Jeg har fått med meg at innenfor de anerkjente universitetene som forsker på oldtidens kultur og religion er det avgrensete fagmiljøer som bryr seg lite om hva som skjer utenfor deres sfære. Ett fagmiljø er egyptologi og et annet er assyriologi (det gamle Assyria, Baylon og muligens Persia og andre nasjoner i regionen). Dette kan være forklaringen på at assyriologer og andre som forsker på semittiske språk er forholdsvis ignorante overfor egyptologien.

Utlogget TrK

 • I.C.
 • Innmeldt
 • *
 • Innlegg: 1 903
Sv: Gilgamesj - en forløper til Bibelen?
« Svar #6 på: lørdag, 05. juli 2014, kl. 20:44 »
Ja, det blir gjerne uhyre snevre miljøer - desto mere spennende med noen med kunnskaper som forsøker heve seg litt over miljøene og bedrive noe sammenlignende.

"Min" ugarittisk-lærer, Mike Heiser, er en av disse. Han er hyperaktiv på en rekke områder, men blant annet disse ting, "The Divine council" og annet er blant hovedinteressene. I tillegg har han han disse online-kursene i flere sprog, også egyptisk.

Slike folk er spennende å følge på twitter, selvom de også har sine særere sider - hvem har dog ikke det  ;)

http://www.memraonline.com/about.html
"The best cure for Christianity is reading the Bible."
Mark Twain.